lauantaina, syyskuuta 08, 2007

Musliminaisten huivit -Peruskurssi

Assalamu alaikum
Rauhaa

Löysin aikoinaan muistaakseni bbc:n sivuilta tämän erittäin hyvän kuvasarjan musliminaisten huiveista. Enää linkki ei ole minulla tallessa, joten pahoittelen lähteen puuttumista.
Seuraavana lyhyt esittely yleisimmin käytetyistä huiveista:

Musliminaisten huivista käytetään yleisesti nimitystä hijab. Oikeastaan kaikki tässä artikkelissa esitetyt päänpeittämistyylit ovat hijabeja. Kuitenkin, nykyään hijab-nimitystä käytetään erityisesti tavallisesta neliöhuivista, joka on suosituin huivityyli länsimaissa asuvilla musliminaisilla. Neliöhuivia käytetään yleisesti myös Turkissa, Lähi-Idässä ja Egyptissä.


Al-Amira-hijab ja Shayla ovat erityisesti nuorison suosiossa olevia malleja. Molemmat ovat kaksiosaisia; alle tulee alusosa, pieni panta tai huivi, joka peittää hiukset, ja päälle kaulan peittävä osa. Al-amirassa päälysosa on valmiiksi muotoon ommeltu tuubimainen huivi, joka vedetään kasvojen yli päälaelle niin, että helma laskeutuu olkapäille. Shayla on taas ohut, neliskanttinen huivi, joka kiedotaan neulojen avulla pään ympärille yhden tai kaksi kertaa.
Huomatkaa, että kuvassa oleva shayla ei missään tapauksessa täytä islamin mukaisia ehtoja hijabin peittävyydelle.


Khimar ja chador edustavat peittävämpää mallia kuin aiemmin mainitut huivit. Khimar on helppokäyttöinen, ja yleinen niiden naisten keskuudessa joiden mielestä tavallinen neliöhuivi tai al-amira eivät tunnu riittäviltä. Yleensä khimar laskeutuu lantiolle asti, tai sitä alemmas. Alle tulee pieni panta tai kolmioalushuivi, joka peittää otsan. Päälyosa ei vaadi neuloja tai muita kiinnikkeitä, vaan se asetellaan samalla tavalla kuin Al-Amira. Chador on samantyylinen kuin khimar, mutta aina koko vartalon peittävä, erityisesti iranilaisnaisten asu. Alle ei välttämättä tule alushuivia, ja usein iranilaisnaisen pitävät käsillään huivin edustaa kiinni leuan alla.


Niqab ja burqa edustavat kasvoja peittävää mallia. Niqab on yleinen nimitys kaikista erikseen käytettävistä kasvohunnuista. Kuvassa on puoliniqab, joka kiinnitetään silmien alapuolelta, jolloin silmien seutu jää paljaaksi. Niqabia ja puoliniqabia käytetään yleisesti khimarin kanssa.
Burqa poikkeaa niqabista siinä, että se on kokonainen asu. Burqan pääosa on myssymäinen ja muotoonommeltu. Päältä laskeutuvassa kankaassa on silmien kohdalla virkattu verkko, josta käyttäjä näkee läpi. Helma laskeutuu takaa maahan asti, ja edestä lantion kohdalle. Joskus burqa saattaa olla myös edestä täyspitkää mallia.


Tarkempi ja havainnollisempi selvitys erilaisista huivimalleista julkaistaan myöhemmin insha Allah.

4 kommenttia:

Brim kirjoitti...

Näin ei-muslimin silmin burqa tuntuu liioitellun totaaliselta, kun silmätkään eivät saa näkyä. Ymmärrän miksi se pelottaa ihmisiä ja saa ihmiset ajattelemaan kummia asioita islamista. Itsekin hieman oudoksun sitä, se tuntuu niin rajoittavalta. Toisin kuin noiden muiden kanssa, en käsitä miten burqan kanssa voi syödä tai juoda.

Onko jotain erityistä syytä, miksi niqab ei riitä kaikille, ja halutaan käyttää juuri burqaa?

Ihan uteliaisuuttani kysyn, jotta saisin tietää enemmän.

Suomalaisnainen burqassa kirjoitti...

Kiitos brim kun jaksat aina kommentoida :)

Burqaahan käytetään nimenomaan Afganistanissa, ja jonkin verran myös Pakistanissa. Uskonpa, että kyse on lähinnä vanhasta tavasta, eikä niinkään ajatuksesta, ettei niqab olisi riittävä.
Miehenikin mainitsi, että Pakistanissa burqa on vanhojen naisten vaate, eli nuoremmat naiset käyttävät tätä "modernimpaa" niqab-versiota.
Kyse on siis perinteistä.
Varmaan vähän sama kuin suomalaiset mummot käppäilee baskeri päässä kaupungilla, ja nuorisolla on pipo :)

Olet oikeassa siinä, ettei burqan kanssa syöminen kyllä onnistu. "Burqa-alueella" siihen ei kyllä taida olla tarvettakaan, naisethan pysyvät käytännössä suuren osan ajastaan kotona. Katukahvilassa istuva nainen taitaisi olla niin ihmeellinen ilmestys, että se päätyisi kuvien kera seuraavan päivän lehteen!

Brim kirjoitti...

Kyllähän sitä jaksaa kommentoida ja kysellä kun tulee paljon itselle uutta asiaa, ja mielelläni opin kaikenlaista uutta.

Miksi sinä päädyit juuri niqabiin? Koetko muut huivimallit liian paljastaviksi? Olen utelias.

Suomalaisnainen burqassa kirjoitti...

Jo ennen kasvojen peittämistä tykkäsin käyttää reilumpia huivimalleja, kuten isoa neliöhuivia tai khimaria. Jotenkin olo tuntui alastomalta(joo, voi kuulostaa vähän hullulta, mutta siltä vaan tuntui) jos huivi oli pieni, eikä peittänyt rintaa.
Nykyään niqabin kanssa käytän pienempiäkin huiveja(shaylaa/pashminaa), koska tarpeeksi iso niqab laskeutuu eteen sopivan peittävästi.

Alusta asti olen myöskin pitänyt aluhuivia hyvin alhaalla niin, että kulmakarvatkaan ei näy. Monethan jättävät suuren osan otsasta paljaaksi.